فهرست مطالب

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امیرخانی دهکردی، جمال عسگری صفحات 1-8
    اثر تاخیر تروپوسفر بعنوان یکی از منابع خطا در کار با سامانه های تعیین موقعیت ماهواره ای است. این خطا که منشا فیزیکی دارد و ماهیت آن مانع از حذف کامل آن با استفاده از مدل ها می شود، یکی از موثرترین خطاها در سامانه های ماهواره ای است که چشم پوشی از آن و یا برآورد نشدن صحیح آن تاثیر بسیار زیادی در دقت تعیین موقعیت دارد. از آنجا که در هیدروگرافی بیشترین استفاده از سامانه های GNSS در حالت کینماتیک است، برآورد اثر تروپوسفر در حالت PPP کینماتیک می تواند با استفاده از گیرنده های مستقر در کشتی ها، در اقیانوس ها و دریاها انجام شود. برای انجام محاسبات از نرم افزار Bernese V.5.0 استفاده شده و پس از پردازش داده ها در حالت PPP کینماتیک و برآورد اثر تروپوسفر در راستای سرسو، نتایج با نتایج بدست آمده از نرم افزار برخط CSRS-PPP موسسه NRCan مقایسه شده است. نزدیکی خروجی های بدست آمده از نرم افزار Bernese و نرم افزار موسسه NRCan نشان از صحت پردازش های ما در نرم افزار Bernese دارد و نشان داده شده که ابزار PPP استاتیک نرم افزار Bernese و ابزار تهیه شده در این نرم افزار برای حل PPP کینماتیک از توانایی مناسبی برای حل این مسائل برخوردار است.
    کلیدواژگان: تروپوسفر، برآورد تروپوسفر با سامانه GNSS، PPP کینماتیک، GNSS، Bernese 5
  • بیژن شورچه، علیرضا آزموده اردلان صفحات 9-18
    با استفاده از تاخیر کلی (ZTD) بدست آمده از ایستگاه دائمی GPS سازمان نقشه برداری و مشاهدات فشار و دما و رطوبت سازمان هواشناسی بخار آب موجود در اتمسفر تهران برای سال 2005 در فواصل زمانی 2 ساعت بدست آمد. تاخیر خشک قائم(ZHD) از تاخیر کلی کم شد و در نهایت با اعمال ضریب تبدیل، تاخیر تر به بخار آب تبدیل شد. محاسبات نشان میدهد که ماکزیمم میانگین بخار آب در یک ماه مربوط به July با مقدار 3/23 میلیمتر و کمترین آن مربوط به February با مقدار 2/8 میلیمتر میباشد. همچنین در ماه August بیشترین تغییرات بخار آب با انحراف معیار 5/6 میلیمتر اتفاق افتاده است. به منظور بررسی صحت و دقت نتایج مدل UNB3m به کار گرفته شده است. بررسی صورت گرفته نشان میدهد که بخار آب با دقت 86/1 میلیمتر قابل برآورد خواهد بود.
    کلیدواژگان: بخار آب، انکسار جوی، GPS، ایستگاه دائمی
  • یحیی جمور صفحات 19-24
    برای بررسی تغییر شکل پوسته زمین، جابجایی صفحات، لغزش گسل ها و میزان سرعت بین لرزه ای گسل ها، مدلسازی های مختلفی وجود دارد. مدل بلوک یکی از مدلسازی های متداول و شناخته شده به منظور بررسی تغییر شکل پوسته است که با استفاده از مشاهدات GPS (داده های ژئودتیکی) و تلفیق آن با داده های زمین شناسی با ساختاری هندسی به بررسی چرخش صفحات منطقه مورد مطالعه و اندازه گیری نرخ لغزش گسل ها می پردازد. در این نوع مدلسازی فرض می شود جابجایی تنها در یک مرز مشخص که همان خط گسلی بین دو بلوک است اتفاق می افتد. در واقع چنانچه رفتار هر بلوک بر پایه قطب اولر ارزیابی شود، می توان با تعیین پارامترهای قطب اولر برای هر بلوک، در مورد نرخ لغزش خطوط گسلی که همان مرز بلوک ها هستند نیز اظهار نظر نمود. در این پژوهش حرکت قطعات محصور به خطوط گسلی (بلوک ها) بر اساس مفهوم قطب اولر مورد توجه قرار گرفت و با استفاده از میدان سرعت GPS موجود در منطقه شمال شرق ایران پارامترهای هر بلوک تعیین گردید. در این تحقیق 13 بلوک برای کل ایران در نظر گرفته شد و با کمک بردارهای سرعت GPS موجود، پارامترهای قطب اولر هر کدام محاسبه گردید. قطب اولر برای بلوک های منتهی به منطقه شمال شرق ایران که در این تحقیق از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند، با نرخ چرخش ساعتگرد 0.288°±0.097° Myr-1 و نرخ چرخش ساعتگرد 0.303°±0.042° Myr-1 به ترتیب برای بلوک های کویر و لوت به دست آمدند.
    کلیدواژگان: تکتونیک صفحه ای، مدل بلوک، سرعت بین لرزه ای، بردارهای سرعت GPS
  • محمد اصلانی، علی اصغر آل شیخ صفحات 25-34
    رانش زمین یکی از بلایای طبیعی می باشد که هر ساله خسارات مالی و جانی زیادی را به بار می آورد. با توجه به تاثیرات سویی که زمین لغزش ها بر سکونت گاه های روستایی و شهری و منابع طبیعی دارند شناسایی مناطق مستعد وقوع زمین لغزش امری بسیار ضروری برای جلوگیری از چنین خسارت هایی بشمار می آید. هدف این مقاله پیش بینی شدت رانش زمین در منطقه مورد مطالعه می باشد، با استفاده از درخت رگرسیون در محیط GISمی باشد. در این تحقیق روش CART برای ایجاد درخت رگرسیون استفاده شد. نقشه های شیب، جهت شیب، انحنا، فاصله از رودخانه و گسل و جاده، کاربری اراضی و سنگ شناسی به عنوان نقشه های فاکتور تاثیر گذار در وقوع زمین لغزش مورد استفاده قرار گرفتند. داده های 104 زمین لغزش موجود به عنوان داده های آموزشی برای ساخت درخت اولیه استفاده شدند و داده های 25 زمین لغزش نیز به عنوان داده های کنترل برای هرس درخت اولیه مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان دادند که دو نقشه فاکتور سنگ شناسی و شیب به ترتیب مهمترین نقش را در بروز زمین لغزش ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: درخت رگرسیون، زمین لغزش، سیستم اطلاعات مکانی، CART
  • سمیه عباسی، محمدرضا ملک صفحات 35-48
    در سالهای اخیر اصطلاحاتی از جمله محیط اطلاعات با محتوای کاربرتولید، جمع سپاری و اطلاعات مکانی مردم گستر، پدیده جدیدی را در تولید مشارکتی داده های مکانی تعریف کرده و نوع جدیدی از منبع داده های مکانی به وجود آورده است. ویژگی اصلی اینگونه منابع، وجود کاربران گسترده ای است که تعدادشان به طور مداوم در حال افزایش بوده و داده های مکانی را به صورت داوطلبانه یا مشارکتی جمع آوری می کنند. در ابتدا این محیط های اطلاعاتی مشارکتی، فقط داده های مکانی دوبعدی را در برداشت، ولی امروزه به تدریج امکان جمع آوری داده های سه بعدی توسط کاربران بیشتر شده است. اضافه کردن اطلاعات سه بعدی به پروژه-های مشارکتی گامی مهم است، نه تنها به خاطر این حقیقت که ما در یک جهان سه بعدی زندگی می کنیم، بلکه همچنین به این علت که اطلاعات سه بعدی بستر توسعه و پدیداری تحلیل های مکانی سودمندتری را در کاربردهای مختلف می دهد. در این تحقیق ساختار داده ها و روش های موجود برای تولید مدل های تعاملی سه بعدی شهری، بر مبنای داده های مکانی کاربرتولید بررسی شده است. از آنجاییکه داده های کاربرتولید با مشارکت عمومی و از طریق پایگاه های مبتنی بر وب2 جمع آوری می شوند، لازم است برای اشتراک این داده ها نیز از استانداردهای مبتنی بر وب مکانی استفاده شود. برای تبادل داده های سه بعدی و افزایش تعامل پذیری با کاربر، پیش نویس ها و استانداردهایی ارائه شده است، در این تحقیق برخی از آنها که به ویژه با سیستم های اطلاعات مکانی سه بعدی مرتبط هستند، بیان می شود. یکی از ویژگی های اساسی داده های کاربرتولید، رشد سریع و فراگیر بودن کاربران آن است و مسئله دقت و کامل بودن این داده ها به عنوان یک بحث جانبی مطرح است، از طرفی اظهار نظر کلی درباره دقت و کامل بودن داده های مشارکتی، دشوار است. در این تحقیق دقت و کفایت داده های کاربرتولید به عنوان جایگزین داده های حرفه ای نیز مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اطلاعات مکانی کاربرتولید، اطلاعات مکانی مردم گستر، مدلهای سه بعدی شهری، بصری سازی سه بعدی، وب سرویس سه بعدی
  • روجا حسینی شفیع، عباس علیمحمدی صفحات 49-60
    سواحل خلیج فارس و دریای عمان از سپتامبر 2008 تا فوریه 2009 درگیر بلوم کشند قرمز(HABs) بوده است. این پدیده زیان های بسیاری بر صنعت ماهیگیری و پرورش ماهی و سلامت اکوسیستم های مختلف داشته است. برای کاهش صدمات ناشی از بلوم های مخرب جلبکی، تشخیص و پیش بینی به موقع و سریع کشند های قرمز و بکارگیری مدیریت صحیح و برنامه ریزی شده در این زمینه ضروری است. داده های سنجش از دور ابزار مناسبی در این زمینه می باشند. این تحقیق بهره مند از محصولات MODIS level 1B در طول دوره ی شش ماهه، از سپتامبر 2008 تا فوریه 2009 بوده است. الگوریتم FLHWm-2μm-1Sr-1)) برای همه سری های زمانی بکار گرفته شده است. برای بررسی صحت و دقت آن، تصویر حاصل از الگوریتمFLH را طبقه بندی نموده و سپس با داده های میدانی کشند قرمز مورد مقایسه قرار داده ایم. این بررسی نشان دهنده ی ارتباط قابل توجهی بین داده های میدانی جمع آوری شده و تصویر به دست آمده از الگوریتم FLH است. پس در می یابیم که الگوریتم های نسبت باندی رایج تا کنون، اطلاعات کاذبی در مورد وجود کشند قرمز فراهم می کنند. مقایسه بین سری زمانی شش ماهه داده های M ODIS نشان می دهد که کشند قرمز از سپتامبر 2008 ظاهر شد و درفوریه 2009 بلوم به اوج رشد خود رسید. همچنین، در سپتامبر 2008 وجود بلوم از سمت شرق تنگه هرمز پدیدار و در فوریه که اوج کشند قرمز می باشد، به غرب تنگه هرمز کشیده شد. مقایسه دیگری بین میزان FLH و دمای سطحی آب انجام شده که نشان می دهد رشد کشند قرمز تمایل دارد در آبهای با دمای پایین که در این مطالعه دمایی بین 18 تا 20 درجه سانتیگراد است حیات خود را ادامه دهد. با این وجود، نمی توان گفت که آب سرد معیار مناسبی برای وجود کشند قرمز در آب های خلیج فارس است. مهمترین نتیجه ی تحقیق حاضر آن است که داده های M ODIS FLH اطلاعات باارزشی برای مشاهده و نمایش کشند قرمز فراهم می کنند.
    کلیدواژگان: تصاویرMODIS، الگوریتم FLH، کشند قرمز، خلیج فارس، دمای سطحی آب(SST)
  • ابوالفضل آقایی میبدی، محمدعلی رجبی، محمد سعادت سرشت صفحات 61-76
    با پیشرفت تکنولوژی های ماهواره ای SAR و توسعه ی الگوریتمهای پردازشی، همراه با دیگر کاربردهای این نوع سنجنده های راداری، امکان آشکارسازی اهداف متحرک زمینی و تعیین سرعت آنها توسط ماهواره های سنجش از دور SAR نیز فراهم گشته است. اگرچه قبلا سیستمهای هوایی SAR و بخصوص در کاربردهای نظامی مورد مطالعه و استفاده قرار گرفته اند اما در حال حاضر این امکان در برخی ماهواره های سنجش از دور SAR و به منظور کاربردهای غیر نظامی از جمله نمایش ترافیک وسایل نقلیه در دریا و خشکی و همچنین عملیات جستجو و نجات، بوجود آمده است. در این تحقیق، علاوه بر ارائه ی مفاهیم فرایند تشکیل تصویر SAR و تاثیر مولفه های حرکت بر آن، شبیه سازی های مورد نیاز در محیط MATLAB صورت گرفته و نتایج آن ارائه شده است. همچنین روش های آشکارسازی اهداف متحرک شامل روش های ATI و DPCA بر روی تصاویر شبیه سازی شده پیاده سازی گردیدند. در انتها نیز روش های مورد نظر بر روی تصویر ماهواره ی TerraSarX و به منظور استخراج وسایط نقلیه متحرک پیاده سازی شده و نتایج مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تصویر ماهواره ای SAR، شناسایی اهداف متحرک زمینی، ATI
|
  • M. A. Dehkordi, J. Asgari Pages 1-8
    Tropospheric delay is one of the main error sources on GNSS measurements. Neutral atmosphere refraction causes Tropospheric bias. One may uses GNSS observations to estimate the zenith tropospheric delay on static mode but kinematic tropospheric delay estimation is not a standard method. The kinematic estimation is in particular importance for hydrographic community whereas they have GNSS receiver onboard. The distance of these receivers to mainland stations are rather long for kinematic tropospheric estimation. The Precise Point Positioning (PPP) method is an alternative to traditional relative positioning methods. In this paper this approach is developed using Bernese 5 software and the NRCAN online PPP service (CRS-PPP). A static observation is used as a reference data for kinematic results. The results are rather promising for atmospheric applications of GNSS over oceans and open seas.
    Keywords: Troposphere, Troposphere estimation with GNSS, PPP Kinematic, Bernese
  • B. Shoorcheh, A. A. Ardalan Pages 9-18
    In this paper, a time series of Precipitable Water Vapor (PWV) in 2 hour intervals for year 2005 has been estimated for Tehran region using observations of National Cartographic Center (Iran) permanent GPS station. Zenith Total Delay (ZTD) which is obtained from analysis of GPS observations is subtracted from Zenith Hydrostatic Delay (ZHD) that is determined from surface pressure, temperature and humidity. By applying transformation factor on the result of subtraction of ZTD and ZHD, namely Zenith Wet Delay (ZWD), PWV was provided. The results show that the maximum and minimum PWV occur in July and February with monthly average of 23.3 and 8.2 millimeters respectively. Also maximum variation during one month occurs in August with standard deviation of 6.5 millimeters. Good coherence between our results and UNB3m model validates estimated PWV
    Keywords: Water Vapor, GPS, Permanent Station, Atmospheric Refraction
  • Y. Djamour Pages 19-24
    In order to study crustal deformation and slip rates on active faults, there are different models. One of them is Block Model which includes the effects of block rotation and elastic strain accumulation consistent with a simple model of the earthquake cycle. Geodetic observations, especially Global Positioning System measurements, of inter-seismic deformation provide constraints on the partitioning of fault slip across plate boundary zones, the spatial distribution of both elastic and inelastic strain accumulation, and the nature of the fault system evolution. Block motions, fault-slip rates, elastic coupling, and internal block strain rates are determined simultaneously using a linear estimator with constraints from both geodetically determined velocity fields and geologic fault-slip rate estimates. In this research, we are focusing on Block motions in N-E Iran area which indicate Euler pole parameters determination. Clockwise block rate rotations from 0.1 to 6.7 degrees per Myr with standard deviation ±0.02 to ±1.7 degrees per Myr were obtained for different blocks considered in this study.
    Keywords: tectonic plates, block modeling, inter, seismic velocity, GPS velocity, slip rate
  • M. Aslani, A. A. Alesheikh Pages 25-34
    Landslides are natural disasters that can cause extensive damage to both property and life every year, and therefore, generating landslide susceptibility map is essential for planning future developmental activities. The objective of this paper is to analyze the relationship between landslide locations and landslide related factors by applying regression tree algorithm in a GIS environment. In this research Classification and Regression Trees (CART) is used for generating landslide susceptibility map. Eight causal factors in landslide occurrence are chosen, namely; slope, aspect, curvature, land cover, lithology, distance to river, distance to faults and distance to roads. Data of 104 sample points of observed landslides in Mazandaran Province, Iran, are applied as training data and the rest are used as test data for pruning regression tree. The results indicated that the landslide susceptibility map has the most intensity with two factor maps; lithology and slope.
    Keywords: Regression Tree, Landslide, Geospatial Information System, CART
  • S. Abbasi, M. R. Malek Pages 35-48
    Within the last few years, such terms like Volunteered Geographic Information (VGI), User Generated Geographic Content (UGGC) and Crowdsourcing appeared, and involved in the production a completely new phenomenon in public collecting spatial data and define a new source of data. The main feature of these resources is extensive users with constantly growing number who are collecting spatial data voluntarily. At the beginning, these collaborative environments, only includes the two-dimensional spatial data, but now possibility to collect three dimensional data increased and most users are able to collect 3D data. Adding three dimensional data to VGI projects is an important step, not only because of the fact that we are living in a 3D world, but also because of three dimensional data cause development in most fields. In addition, it is useful for spatial analysis in various applications. In this study, data structures and methods for producing interactive 3-dimensional city models based on UGGC, is evaluated. Because of collecting UGGC with public participation through web-based database, it is necessary to share these data with users through a standards-based Web site. Therefore, in order to transfer 3D data in web with more interoperability, some specifications and standards are developed. In this paper some of them which are more related to 3D UGGC and are important in 3D VGIs have been discussed. Although one of the main characteristics of UGGC, is fast growing and increasingly users, But precision and completeness of these data is a lateral discussion. So In this study, the accuracy and adequacy of UGGC as a substitute for professional data are also discussed.
    Keywords: User Generated Geographic Content, Volunteered Geographic Information, 3D visualization, 3D city models, web 3d service
  • R. Hosseini, A. Alimohammadi Pages 49-60
    Harmful Algal Bloom (HABs) has caused a massive fish kill and discoloration in Persian Gulf from September 2008 to February 2009. Timely detection of HABs is critical for assessment, monitoring and management of red tide impacts. Remotely sensed data provide very valuable capabilities for this task. For practical examination of these capabilities, multi temporal data of MODIS with spatial resolution of 1 KM acquired from September 2008 to February 2009 has been used. Fluoresce line Height FLH (Wm-2µm-1Sr-1) has been computed for all data sets. The FLH data have been ordinarily classified. The resulting classified data have been compared with field measurements of the red tide. Considerable agreements between the FLH classes and filed data of red tide concentrations has been observed. In contrast, to FLH data, chlorophyll data provided by the traditionally used band-ratio, lead to false information about the presence of red tide. Comparison of the time series of MODIS image for the period of six months from September 2008 to February 2009 has shown that, the intensity of blood has increased in February. Also, in September 2008, blood has started from west and has expanded to eastern parts of the Persian Gulf. Comparison of the sea surface temperature (SST) data with those of the FLH, has shown that red tide tend to bloom in relatively cooler waters (18-20 ◦c). Although, it does not mean that cooler waters are a good indicator of the presence of a red tide in Persian Gulf. The main conclusion of research is that MODIS FLH data provides very valuable information for observation and monitoring of the red tide.
    Keywords: MODIS image, fluorescence line height(FLH), Red tide, Persian Gulf, sea surface temperature (SST)
  • A.A. Meybodi, M. A. Rajabi, M. Saadatseresht Pages 61-76
    With the development of satellite technologies and the development of processing algorithms, coupled with the use of SAR sensors, allowing for ground moving target detection and velocity determination has been provided by remote sensing satellites. Although previously airborne SAR systems had been used specially for military uses, nowadays this feasibility has been provided from space born SAR systems for civil applications such as traffic monitoring and search and rescue. In this study, the process of SAR image formation and the effects of moving components have been simulated in MATLAB and the results analyzed. Also the methods of detecting moving targets such as ATI and DPCA have been implemented on simulated images. Finally, these methods were implemented on real TerraSAR-X images to detect moving targets.
    Keywords: SAR satellite image, Moving Target Detection, ATI, DPCA